pátek 7. srpna 2009

Mulatu Astatke




Mulatu Astatqé je ethiopský muzikant, vibrafonista, pianista a perkusionista, narozený v roce 1943 v západo ethiopské Jimmě. Astatke vystudoval bostonskou konzervatoř Berklee College of Music, kde byl vůbec prvním africkým studentem. Již v roce 1966 spolu s Ethiopian Quintet nahrál svá dvě první alba Afro-Latin Soul Volumes 1 & 2. V roce 1972 pak následovalo jeho dnes již legendární a vysoce ceněné album Mulatu of Ethiopia. Jeho čtvrté LP Ethio Jazz bylo vydáno v roce 1974 a znovuvydáno v roce 2002 na francouzském L'Arome Productions.


Při spolupráci s RZA na soundtracku Jarmushových Zlomených květin v roce 2005, vytvořil esenciální a groovy hudbu, která v tomto filmu hrála svou velmi výraznou roli (vsadim se, že jste si všichni říkali: "Co to je za hudbu? To musim mít!") V roce 2009 Astatke vydává na Stones Throw / Now-Again Records spolu s The Heliocentrics desku - Inspiration Information 3, jejíž zvuk je, pro Heliocentrics typický funk-jazzovo psychedelický, okořeněn mulatovskýmy melodiemi a celkově hutnou africkou atmosférou.



Dnešní post je jeho čtyř-trekové self-titled EP z roku 2005. Pro všechny, kdo stále nemají představu, jak vůbec ethiopský jazz anebo funk znějí, je toto ideální prewiev. Check this out. One world, one love. WRKB

Žádné komentáře: