čtvrtek 7. ledna 2010

Label tour # 1: Black Jazz Records


Dobrý den. Vítám zpátky. Děkuji. Dlouho jsme se neviděli, co jste dělal? Ale nic moc, hledal jsem perfektní beat. A našel jste? Samozřejmě, že ne. Tak to je dobře, velmi dobře. Vím to, děkuji.

První Label Tour nám představí jeden z nejlepčích a nejčernoštějších jazzových labelů vůbec. Jedná se o Black Jazz Records založený na úplném začátku 70. let pianistou Genem Russellem. Už sám název napovídá, že se jedná o label politicky a společensky koncipovaný. Samozřejmě, že muzika zde byla na prvním místě, ale kdo tvrdí, že muzikant nemůže být politicky aktivní. Dokonce si myslím, že na přelomu 60. a 70. let, kdy byla Amerika stále značně rasistickou zemí, byla politická angažovanost otázkou hrdosti a byla téměř povinností černých muzikantů a ostatních intelektuálů. O tom si ale povíme i v jiných postech, teď zpět k hudbě.


Během původních aktivních let (1971 - 1976) vyšlo na Black Jazz 21 desek. Když bychom chtěli škatulkovat, byl to pak jazz, funk jazz a soul jazz, ale vždycky to byl především black jazz. Jak jsem již v závorce předestřel, byl tento label aktivní pouhých pět až šest let a svou působnost definitivně ukončil smrtí Genea Russella - svého zakladatele. Sice Gene Russell zemřel v roce 1981, což mě trochu v mých výpočtech mate, ale takto "jasně" fakta hovoří.
Na začátku 90. let byl celý katalog labelu prodán, zakoupen a postupně znovu vydán na CDčkách. Dokonce vyšly i nějaké reedice na vinylech. Momentálně se label nachází jakoby na svém úplném začatku a čeká se, co se stane dál, resp. kdo ho zase odkoupí a rozjede. Ani internetové stránky BJR nejsou hotové a zatím si tam můžete prohlédnout covery alb, stáhnout něco málo z iTunes anebo si poslechnout stream radio (které je super a nabízí asi 40 hodin kvalitní black music - dokonce je tam i Umi Says od Mos Defa - prostě ideální volba, k vaší každodenní zasrané práci u počítače).

Zkompletovat katalog Black Jazz Records se zatím v blogosféře nepovedlo nikomu. Ani mě ne; sice téměř, ale přeci ne (mluvíme-li o dobré poslouchatelné kvalitě někde mezi 256kbps až flac lossless). Proto vám dnes nabízím kompilaci toho nejlepšího z roku 1996 nazvanou velmi prozaicky The Best of Black Jazz Records (1971-1976). Mezi mé nejoblíbenější tracky na této kompilaci rozhodně patří Higher Ground od Douga Carna (který byl nejúspěšnější umělec, vydávající pod touto značkou), a pak Maiden Voyage, legendární skladba génia Herbieho Hancocka, zde zpívána Kellee Patterson (je to jediná vokální verze, kterou znám). Zbytek je velmi solidní a nekompromisní jazz, který rozhodně nezklame a nakopne (dokonce jsem schopen tuto desku poslouchat po svých cestách naším zkurveným městem). Black is beautiful & I am back, WRKB.

Žádné komentáře: